START MŁODA PARA DOM WESELNY FOTO+WIDEO MUZYKA DEKORACJE SAMOCHODY ZAPROSZENIA OGŁOSZENIA OBYCZAJE KONTAKT
Dodaj reklamę na naszych stronach
OBYCZAJE

Przepalanka

wytrawna wódka gatunkowa, którą wytwarza się ze zrumienionego karmelu (przypalony lekko cukier), rozpuszczonego w gorącej wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego, a następnie zmieszanego ze spirytusem.
Przepalanka charakteryzuje się żółtawą barwą i lekko owocowym smakiem.
Za : Encyklopedia WIEM
PRZEPISY
Teksty oryginalne ! (bez poprawek)
Przepis I. CYTRYNÓWKA
Składniki: 1l spirytusu, 4-5 szkl. wody przegotowanej i ostudzonej, 1 szkl. cukru, 9 cytryn, 1 duża łyżka miodu. PRZYRZADZANIE:: Cytryny po sparzeniu wrzątkiem cienko obieramy jak jabłka z żółtej skórki.Skórkę następnie zalewamy spirytusem w szklanym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy na 24 h. Następnie zdzieramy cienką, biała powłokę i kroimy w grube plastry. Do pokrojnych cytryn dodajemy cukier i miód, tłuczemy wszystko aby wypłynął sok, potem wlewamy wodę i odstawiamy na 24 h w drugim naczyniu. Po dobie zlewamy wszystko do dużego garnka (nie alumniowego!)i delikatnie podgrzewamy aby wszystkie skaładniki dokładnie sie wymieszały. Cedzimy najlepiej przez gazę do butelek.Pyszna Cytrynówka.Można pić bez "przepitki"!!!!!
nick_e-mail: morionek
Przepis II. PRZEPALANKA
A może mocna przepalanka?
Karmelizujesz cukier ( na dwa litry wzielabym okolo 1.5-2 szklanki) na ciemny braz, zalewasz goraca woda- uwazaj, na poczatku kipi. Potem wlewasz do gara: ten karmelowy roztwor, spirytus i wode przegotowana (proporcje okolo 1:1) , rozlewasz do butelek, czekasz dobe, schladzasz i mozesz uzywac.
Albo miod- 3-4 lyzki, sok z dwoch cytryn i woda przegotowana- to musi sie dluzej przegryzac, wiec do picia nadaje sie najwczesniej po tygodniu. Albo- zajrzyj na strone nalewki w kuchni wirtualnej!:) Dobrego samopoczucia w dniu po degustacji:)))))
Ze stronki : http://apaczus.eu.org/kuchnia/kuchnia.txt
Przepis III. PRZEPALANKA

Karmelówka ("Przepalanka) - wódka "na szybko"
1/2 l spirytusu (95%),
1/2 l wody,
2 lyz. cukru,
1 lyzeczka cukru waniliowego

Cukier bardzo silnie zrumienic na karmel.
Wode zagotowac, rozpuscic w niej karmel i cukier waniliowy, dodac szczypte soli, ostudzic, zmieszac ze spirytusem.
Pozostawic conajmniej na 3 dni do przetrawienia skladnikow i uzyskania wlasciwego smaku.

From: slavek_s(at)usa.net (Slav)

Przepis IV. PRZEPALANKA

Zestaw na 1 litr wodki.
100 ml zaprawy do przepalanki,
850 ml wodki czystej o mocy 40%,
50 ml winiaku,
20 g cukru.
Zaprawa (ilosc na 5 l przepalanki):
1 orzech wloski zielony (20 g),
20 g migdalow slodkich,
2 sliwki suszone,
10 g rodzynkow,
1/4 laski wanilii,
500 ml wodki ze spirytusu o mocy 50%.

1. Sporzadzic zaprawe: 250 ml spirytusu o mocy 95% rozcienczyć 250 ml wody, dzieki czemu uzyska sie 500 ml spirytusu o mocy ok. 50%. Rozdrobnione na male kawalki surowce wlozyc do sloja, zalac rozcienczonym spirytusem. Macerowac 4 tygodnie mieszajac co drugi dzien. Po uplywie tego czasu zlac ciecz znad owocow, przefiltrowac przez wate i wlac do butelek. Pozostale w sloju owoce zalac niewielka iloscia wody, dobrze wymieszac, pozostawic na 24 godz, po czym wode zlac i dodac do zaprawy.
2. 100 ml zaprawy wymieszac z wodka i winiakiem, dodac rozpuszczony w lyzce wody cukier, wymieszac, zlac do butelek.
- Przepalanke wyborowa mozna przyrzadzic dodajac zamiast winiaku 75 ml dobrego
koniaku.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 32. From: apaczus(at)hot.pl (Radku's De Apaczu's)

Czekamy na Twój przepis !
Napisz centrum@weseletarnow.pl albo użyj FORMULARZA>>>

Reklama
START | MŁODA PARA | DOMY WESELNE | FOTO+WIDEO | MUZYKA | DEKORACJE | SAMOCHODY | ZAPROSZENIA | OGŁOSZENIA | OBYCZAJE | KONTAKT | DODAJ FIRMĘ